Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir kanser türüdür
Op. Dr. Emrullah Akyüz, “Rahim ağzı kanseri, rahim ağzının alt kısmında yer alan ve rahim ağzı adı verilen bölgenin kanseridir. En sık insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonu nedeniyle gelişir. Erken teşhis edildiği takdirde tamamen tedavi edilebilen bir hastalıktır, bu nedenle farkındalık ve tarama testleri çok önemlidir. “Dünyada her yıl 600 binin üzerinde yeni vaka tespit ediliyor ve bu vakaların önemli bir kısmı tarama programlarından faydalanmadıkları için ileri evrelerde ortaya çıkıyor.” dedi.
Korumanın iki temel unsurunun aşılama ve düzenli tarama olduğunu kaydeden Op. Dr. Emrullah Akyüz, şunları söyledi: “HPV aşısı rahim ağzı kanserinin önlenmesinde yüzde 90’a varan koruma sağlıyor. Bu aşı hem kadınlara hem de erkeklere önerilmektedir. Ek olarak düzenli Pap smear ve HPV testleri kanserin erken aşamada tespit edilmesine yardımcı olur. Ayrıca tütün kullanımından uzak durulması, güvenli cinsel ilişkilerin tercih edilmesi ve genel sağlık kontrolünün ihmal edilmemesi de oldukça önemlidir.
Tarama yaşı genellikle 21’de başlar. 21-29 yaş arası kadınlara 3 yılda bir Pap testi yapılması önerilmektedir. 30-65 yaş grubunda Pap testleri ve HPV testlerinin birlikte yapılması ve bu testlerin 5 yılda bir tekrarlanması önerilir. Ancak bu zaman aralıkları bireysel risk durumlarına göre değişiklik gösterebilir.” dedi.
Op., erken ve ileri evrelerdeki tedavi yaklaşımları ve tedavi farklılıkları hakkında bilgi veriyor. Dr Akyüz, “Erken evre rahim ağzı kanseri genellikle ameliyatla tedavi edilebiliyor. Bu ameliyat, rahmin tamamen çıkarılmasını veya daha konservatif bir yaklaşımla yalnızca kanserli dokunun çıkarılmasını içerebilir. Ancak ileri evrelerde cerrahinin yanı sıra radyoterapi, kemoterapi gibi tedavi yöntemleri de gerekli olabilir. Erken tanı, hem hastanın yaşam kalitesini hem de tedavinin başarısını belirleyen en kritik faktördür.
Rahim ağzı kanseri aşılama ve düzenli tarama yoluyla büyük ölçüde önlenebilir. Kendinizi ve sevdiklerinizi korumak için bilgi edinin ve gerekli önlemleri alın. Unutmayın, erken teşhis hayat kurtarır.” Şöyle dedi: