Güncel Haberler

İran, üç Avrupa ülkesinin İsrail’e “misilleme yapılmaması” talebini reddetti

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

İran cumhurbaşkanı, İsmail Heniye’nin Tahran’da öldürülmesine misilleme yapılmasının “suçları ve saldırganlığı durdurmanın bir çözümü” olacağını söyledi.

REKLAM

İran, üç Avrupa ülkesinden İsrail’e karşı bölgesel gerilimi daha da artıracak “misilleme saldırılarından kaçınma” çağrılarını reddetti.

İngiltere, Fransa ve Almanya Pazartesi günü Orta Doğu’daki duruma ilişkin ortak bir bildiri yayınlayarak İran ve müttefiklerine karşı “itidal” çağrısında bulundu.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkian, ortak “ılımlılık” açıklamasına atıfta bulunarak, İngiltere Başbakanı’na, Temmuz ayında Hamas yetkilisi İsmail Haniye’nin öldürülmesi nedeniyle İsrail’e misilleme yapma hakları olduğunu ve bunu gelecekteki saldırıları caydırmanın bir yolu olarak gördüğünü söyledi. .

İran devlet haber ajansı IRNA’ya göre, Pazartesi günü geç saatlerde İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile yaptığı telefon görüşmesinde Başkan Pezeshkian, İsrail’e verilecek cezai tepkinin “uluslar hukuku uyarınca suçları ve saldırganlığı durdurmaya yönelik bir çözüm” olduğunu söyledi.

Pezeshkian, Batı’nın Gazze’deki “eşi benzeri görülmemiş insanlık dışı suçlar” ve İsrail’in Orta Doğu’nun başka yerlerindeki saldırıları karşısında sessiz kalmasının “sorumsuzluk” olduğunu söyledi. Ayrıca bu “sorumsuzluğun” İsrail’i bölgesel ve küresel güvenliği riske atmaya teşvik ettiğini de sözlerine ekledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer tarafından imzalanan ortak açıklamada, arabulucu ülkeler Katar, Mısır ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) son girişimlere son verilmesi yönündeki anlaşmaya destek verildi. savaşa.

Avrupalı ​​liderler, Hamas’ın elindeki çok sayıda rehinenin geri getirilmesi ve “sınırsız” insani yardım sağlanması çağrısında bulunurken, İran ve müttefiklerine, Haniye’nin öldürülmesinin ardından bölgesel gerilimi daha da tırmandırabilecek misilleme yapmamaları çağrısında da bulundu.

İsrail suikastın sorumluluğunu üstlenmese de inkar etmedi. Ancak İsrail daha önce 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlenen saldırı nedeniyle Haniye ve diğer Hamas liderlerini öldürme sözü vermişti.

“Siyasi mantık eksik”

Üç Avrupalı ​​liderin “misilleme yapmama” çağrısına ilişkin Tahran hükümeti, İran’ın Haniye’nin ölümüne misilleme yapmak için izne ihtiyacı olmadığını söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kanaani, “Bu tür talepler siyasi mantıktan yoksun, uluslararası hukukun ilke ve kurallarına tamamen aykırı ve ısrarcı bir talebi temsil ediyor” dedi.

İran İsrail’i tanımıyor ve Lübnan’da İsrail’e karşı savaşan Hamas ve Hizbullah gruplarını destekliyor.

Arabulucu ülkeler, Hamas’ın 7 Ekim saldırısında esir aldığı rehineleri serbest bırakması karşılığında, İsrail tarafından hapsedilen Filistinlilerin serbest bırakılması ve İsrail’in Gazze’den çekilmesini öngören üç aşamalı bir plan üzerinde anlaşmaya varmak için tarafları ikna etmeye çalışıyor.

Görüşmelerin 15 Ağustos Perşembe günü yeniden başlaması bekleniyor.

Ancak Netanyahu, Gazze’deki savaşı sona erdirme müzakerelerini yavaşlatmakla suçlanıyor.

İsrail sınırını geçerek baskın düzenleyen Hamas militanları, 7 Ekim’deki saldırısında çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmüş, 250’ye yakın kişiyi de rehin almıştı. Rehinelerin yaklaşık yarısı Kasım ayında, bir haftalık ateşkes sırasında İsrail’in elinde bulunan Filistinli mahkumlarla değiştirilerek serbest bırakıldı.

REKLAM

İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) derhal ateşkes ilan etme kararına rağmen, 7 Ekim Hamas saldırısının ardından Gazze’de sivillere saldırmaya ve katliam yapmaya devam etmesi nedeniyle uluslararası kınamayla karşı karşıya kaldı.

Gazze sağlık yetkililerine göre İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 40 bine yakın Filistinli öldürüldü, 90 binden fazlası da yaralandı.

Yıkılan Gazze’nin pek çok yerinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hâlâ çok zor.

Güney Afrika’nın açtığı davada İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımla suçlanıyor.

REKLAM

Mahkeme, Başbakan Netanyahu yönetimine, 6 Mayıs işgali öncesinde bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurma talimatı verdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu