Güncel Haberler

Başkan Tugay: Kredi verseler de vermeseler de yapacağız – Son Dakika Türkiye, Cumhuriyet Ege Haberleri

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Ege Sanayicileri ve Girişimcileri Derneği’nin (ESİAD) konuğu oldu. ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu ve ESİAD üyeleriyle bir araya gelen Başkan Dr. Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kente yönelik yol haritasını anlattı; Egeli sanayicilerin sorularını yanıtladı. Toplantıda körfez temizliği, ulaşım, deprem, altyapı ve atık yönetimi gibi konularda eylem planlarına değinen Başkan Tugay, büyükşehir belediyesinin kurumsal gücü, yapısı, bütçesi ve hedeflerine ilişkin soruları yanıtladı.

“İZPA’YI BELEDİYENİN ALT MECLİSİ OLARAK GÖRMEYİN”

Belediye Başkanı Cemil Tugay, kamu yönetiminin sivil toplum, akademi ve özel sektörle iş birliği yapmasının şart olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Bu olmazsa istenilen başarı düzeyine ulaşmak mümkün olmayacaktır. Ancak kurumlar arası işbirliği kolay bir şey değil. Bütün bunların merkezine İzmir Planlama Ajansı’nı (İZPA) yerleştirdik. İZPA şu ana kadar çok yol kat etti. Daha fazlasını başarmak için birlikte çalışmalıyız. Umarım İZPA’yı belediyenin bir alt kurumu olarak değil, özellikle belediyenin sivil toplum ve akademi ile kesiştiği noktada koordinasyon birimi olarak hizmet veren bir birim olarak görürsünüz. İZPA insanlara güvenilir veri sunacak. Bu verilere göre birlikte karar vereceğiz. Şu anda onlarca harita ve yüzlerce veri noktası hazırlanıyor. “İzmir’in bugünkü sorunlarının çözümü için yapılması gerekenler ve geleceğine yön vermek için nasıl bir vizyona ihtiyacımız olduğu konusunda bize bir temel oluşturacaktır” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ÇÖZÜMLER ÜRETİYORUZ”

İzmir’de acil çözüm bekleyen sorunlara ilişkin bilgi veren Başkan Tugay, şunları söyledi: “Biz ağırlıklı olarak İzmir Körfezi eylem planıyla meşgulüz. İzmir’in trafiği ve ulaşımıyla ilgili ulaşım master planına başlarken bir yandan da spesifik sorunları tespit edip, tek tek çözüm üretmeye çalışıyoruz. Doğru öncelikleri belirlemeye çalışıyoruz. Kentsel dönüşüm sorunumuz var. Önemli adımlar attık, yakında çalışmalara başlayacağız. Evleri 2,5 yıl içinde teslim etmeyi planlıyoruz” dedi.

“YÜKSEK RİSK OLDUĞUNU BELİRTİLEN BİNALAR İÇİN HAREKETE GEÇİRECEĞİZ”

İzmir’in depreme dayanıklı şehir olma planlarını anlatan Başkan Tugay, şunları söyledi: “İzmir’in depreme dayanıklı master planı üzerinde çalışıyoruz. Anti-deprem Master Planının bir kısmı da şehrin dirençli hale getirilmesi ve sismik riskin yüksek olduğu bölgelerde dönüşümün sağlanması için yapılan çalışmalardır. Bunun bir kısmı da olası bir afet durumunda kentte ne olacağına ilişkin afet eylem planının hazırlanmasıdır. Bu iki bölgede deprem master planı çalışmaları sürüyor. Yakında çok radikal adımlar atacağız. Yüksek riskli olduğu tespit edilen binalarla ilgili resmi işlem yapmayı planlıyoruz. Bu İzmir tarihinde ilk kez olacak. Ama bunu yaparken de vatandaşlarımızın dönüşüm konusunda yaptığı çalışmaları kolaylaştıracak adımları atacağız. Belediye olarak güçlendirme konusunda uygun fiyatlı seçenekler sunacağız. Belediye depreme dayanıklı binaların yıkılmasını talep ederse yıkım işlemini Belediye gerçekleştirecek. Kentsel dönüşüm kanununda kira yardımı var. Belediye olarak daha fazla yardımda bulunacağız. Bazı yerlerde imar planı incelemeleri de yapacağız. Bütün bu çalışmalarımızla kentsel dönüşümün önünü açacağız” dedi.

“İZMİR’İN TARİHİNDE YAPILMAMIŞ ALTYAPI ÇALIŞMALARINI YAPACAĞIZ”

Kentin altyapı yatırımlarına ilişkin bilgi veren Başkan Tugay, şunları söyledi: “Anlaştığımız kredileri önceden hükümete imzalatabilirsek, İzmir’in altyapı sorununun beş yıl içinde yüzde 80 oranında çözüleceğini söyleyebilirim. Bu somut ve hesaplanmış bir vaattir. “İzmir tarihinde yapılmamış bir altyapı çalışmasını gerçekten hayata geçireceğiz” dedi.

“EVSEL ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜMÜNE YÖNELİK SİSTEM BAŞLATACAĞIZ”

Başkan Tugay ayrıca iklim krizi, su politikaları, sağlıklı gıdaya erişim ve enerji verimliliği gibi konularda ortak çalışma mesajları da verdi. Başkan Tugay, şunları söyledi: “Atık Master Planı ile öncelikle en az atık üretmeyi ve üretilen atıkların geri dönüşümünü maksimuma çıkarmayı hedefliyoruz. Evsel atıkların geri dönüşümüne yönelik bir sistem başlatacağız. Burası Türkiye, burada olamaz diyorlar. Bu Türkiye diye bir şey yok. Burası İzmir, İzmir’de de bu olacak. Vatandaşlarımızı bu konuda ikna edeceğim. İlerleme kaydedeceğimize inanıyorum. Ayrılan atıkların farklı renklerde barkodlu çöp poşetlerinde toplanmasını sağlayacağız. Toprağı, suyu, havayı kirletmeden atıklarımızı toplayabildiğimiz gün, İzmir’i gerçekten hak eden İzmirliler olacağız” dedi.

“BU ŞEHRİN BİLİNÇLİ MUHALEFETİNE GERÇEKTEN İHTİYACIM VAR”

Belediyenin güçlü bir kurum olduğunu söyleyen Tugay, yaptığı işin toplumsal kararlılık ve destek gerektirdiğini söyledi. Tugay ayrıca şehrin vicdanlı muhalefete ihtiyacı olduğunu belirterek, “Karşı çıkacaksanız biraz vicdanla yapın. İzmir’e biraz saygı ve sevgiyle muhalefet. Biz iyilik yapmaya kalktığımızda hemen karşı çıkmayın. İzmirlilerden en çok beklediğim şey bu konuda ne yapmaya çalıştığımızı anlamaları ve onlara güvenmeleridir. Kahraman falan olmak istemiyorum ama bu şehirde büyümüş, bu şehri sevmeyi ve saygı duymayı öğrenmiş, kendimi bu işe adamış biriyim. Farklı motivasyonlarla kuyu kazmaya kalkarsak bir yere varamayız. Birlik ve beraberlik içerisinde İzmir için en iyisini nasıl yapabiliriz diye düşünmemiz gerekiyor” dedi.

“KREDİ VERSİN VEYA VERMEYİN BİZ YAPACAĞIZ”

Belediyenin bütçe disiplini ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda imza bekleyen uluslararası kredilere ilişkin soruları yanıtlayan Başkan Tugay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediyemizde gelir gider dengesinin sağlanmasına yönelik birçok önlem aldık. Henüz hayata geçirmediğimiz ama hayata geçirdiğimizde ciddi bir gelir kaynağı olacak birçok proje geliştirdik. Uluslararası bir varlık yönetimi danışmanlık firmasıyla anlaşma imzaladık. Şu anda çalışıyorlar. Önceden düzenlenmiş ve beklemede olan kredilerin çoğu, genellikle iki ila üç yıllık bir ödemesiz döneme ve ardından 10 yıllık bir vadeye sahiptir. Büyükşehir Belediyesini sıkıntıya sokacak riskli tedbirleri asla almayız. Bütçenize ciddi tasarruf ve fayda sağlayacağız. Büyük paradan bahsediyoruz. Bahsettiğim işlerin bütçesi çok fazla değil. İzmir Büyükşehir Belediyesi sanıldığından çok daha güçlü bir kurum. İyi yönetildiğinde hayal edilenden çok daha büyük işler başarabilen bir kurum. Bundan çok eminim ve iyi bir iş çıkaracağımıza inanıyorum. Size kredi verip vermemelerine bakmaksızın bunu yapacağız. “Kredi verirlerse daha hızlı yaparız.”

“Körfez için yetki istedik, vermezlerse kamuoyuna ihbar ederiz”

Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde çamur bertarafıyla ilgili proje üzerinde çalıştıklarını ve tesisin dördüncü fazını nisan ayında hizmete açacaklarını söyleyen Tugay, şöyle konuştu: “Biz bununla yetinmeyeceğiz, bu dönemde başlayacağız. Beşinci etabın proje ve satın alma çalışmaları bundan sonra İzmir’in uzun süre arıtma kapasitesi sorunu yaşamayacak. Ayrıca güneybatının arıtma kapasitesini de artıracağız. , ha söz konusu.

Körfez’in temizlenmesine yönelik diğer çalışmalara da değinen Tugay, şunları söyledi: “Endüstriyel ve tarımsal kaynaklardan kaynaklanan bir kirlilik var. Gediz’in de kirlilik yarattığı bir gerçek. Çevreyi kirletmediği ve dış körfeze aktığı söyleniyor ama öyle bir şey yok. Kirli su Gediz’den Körfez’e ulaşıyor. Arkadaşlar bununla ilgili gerekli çalışmaları yapıyorlar. Bütün bunları doğrulamak için Bakanlıktan yetki istedik. Hepsini etkiliyor. Ne kadar vereceklerini bilmiyoruz. Arkadaşlar daha önce gemilerle ilgili izin istemişti ve olumsuz yanıt almıştı. Meclis’te “yetki istemediniz” gibi ifadeler kullanıldı. Şimdi istediğimizi söyledik. Aksi takdirde kamuoyuna şikayette bulunacağız. Körfez’e başka yol yok. Kirlilik kontrolümüz dışında meydana gelmeye devam ediyor” dedi.

ZORLU: HERKESİN KALBİ BURADA İZMİR İÇİN ÇATIYOR

Başkan Tugay’ın çağrısına yanıt veren ESİAD Başkanı Sibel Zorlu, şunları söyledi: “ESİAD olarak 2030’da sıfır karbonlu şehir olmayı başından beri destekliyoruz. Bu misyona destek verdiğiniz için de sizlere teşekkür ediyoruz. İzmir’de yeşil, jeotermal, rüzgar ve güneş enerjisiyle ilgili çok verimli projeler var. Bunlarda ne kadar olumlu değer yaratırsak diğer dezavantajlarımızı da kapatma konusunda o kadar ilerleme kaydederiz. Buna inanıp kaçmanız gerekiyor. Herkesin kalbi İzmir için atıyor. Burada verilen görevleri üstlenmeye hazırız” dedi.

NASIL BİR İZMİR?

İzmir’in ülke gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 6’sından fazlasını ürettiğini belirten ESİAD Başkanı Sibel Zorlu, şunları söyledi: “Türkiye ihracatının yüzde 6,7’sini gerçekleştiren ve dış ticaret fazlası veren şehrimiz, Türkiye’nin cari açığının kapatılmasına hizmet ediyor. Sektör faaliyetlerinde çeşitlilik yakalamıştır. Ancak artık küresel rekabet koşullarının teknoloji ve inovasyonla şekillendiği bir dönemdeyiz. Öte yandan iklim değişikliği karşısında sürdürülebilir bir yaşam için teknolojiye ve inovasyona dayalı çözümler üretmek gerekiyor. “Bu koşullar göz önüne alındığında bize ‘Nasıl bir İzmir hayal ediyorsunuz?’ diye sorulsaydı, kısaca ‘Yeşil, mavi ve dijital dönüşümün gerçekleştiği, yatırımların şehri İzmir’ diye ifade edebilirdik. teknolojik temel” dedi.

Toplantının ardından ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu ve ESİAD Yüksek İstişare Konseyi Bülent Akgerman, Başkan Dr. Cemil Tugay’a plaket verdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu