Güncel Haberler

Dünya Bankası Orta Doğu ve Kuzey Afrika ekonomilerinde %2,2 büyüme öngörüyor

Banka, “Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da Büyüme” raporunu yayınladı.

Raporda, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ekonomilerinin dünyanın geri kalanına ayak uyduramadığı, bölgede kişi başına düşen ortalama gelirin son 50 yılda yalnızca yüzde 62 arttığı belirtiliyor.

Raporda, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki çatışmaların artırdığı belirsizlikler nedeniyle büyümenin durgun kalmaya devam ettiği belirtilirken, bölge ekonomisinin bu yıl yüzde 2,2 oranında büyümesinin beklendiği belirtildi.

Bölgenin ekonomik büyüme oranının 2023 yılında yüzde 1,8 olacağını hatırlatan raporda, bu yıl beklenen büyümedeki sınırlı artışın Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinden kaynaklandığı belirtiliyor. Raporda, Körfez İşbirliği Konseyi ekonomilerinin büyüme oranının 2023’teki yüzde 0,5’ten 2024’te yüzde 1,9’a çıkmasının beklendiği belirtildi.

Bankanın raporunda, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinin geri kalanında büyümenin yavaşlamasının beklendiği belirtildi.

Uyarı: “Filistin toprakları ekonomik çöküşe yaklaşıyor”

Raporda, Orta Doğu’da devam eden çatışmaların halihazırda ağır insani ve ekonomik kayıplara neden olduğu vurgulanırken, Filistin topraklarının tarihteki en büyük ekonomik daralmayla ekonomik çöküşe yaklaştığı vurgulanıyor.

Rapor, kötüleşen insani kriz bağlamında Gazze ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde %86’lık şaşırtıcı bir daralmayla neredeyse tamamen durma noktasına geldiğini, Batı Şeria’daki ekonominin de bu yılın ikinci çeyreğinde çöktüğünü ortaya koyuyor yıl. büyük ölçüde daha sıkı hareket kısıtlamaları, azalan tüketim ve şiddetli mali kriz nedeniyle. Yüzde 23 oranında azaldığı belirtildi.

Raporda, çatışmaların vurduğu Lübnan’daki görünümün oldukça belirsiz olduğu ve çatışmanın gidişatına göre şekilleneceği belirtilirken, Ürdün ve Mısır gibi diğer komşu ülkelerin de turizm ve mali gelirlerdeki düşüşten etkilendiği belirtildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu