Güncel Haberler

“223 lisanslı depolama şirketi 12 milyon ton kapasiteyle faaliyet gösteriyor”

Iğdır Valiliği ziyaretinin ardından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü toplantı salonunda kanaat önderleriyle buluşan Bakan İbrahim Yumaklı, Iğdır Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan Kaan yetkili deposunun açılış törenine katıldı.

Yumaklı, Doğu Anadolu Bölgesi’nin mikroklimatik yapıya sahip önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olan Iğdır’da tarım sektörüne önemli çalışmalar getirildiğini söyledi.

50 bin ton kapasiteli yetkili depo açtığını belirten Yumaklı, şöyle konuştu: “Tarımın stratejik önemini her fırsatta dile getiriyoruz. Bir ülkenin kendine yetebilmesi için öncelikle tarımsal üretimin yeterli olması gerekiyor. Ülke olarak tarımsal üretime verdiğimiz destek ve yaptığımız yatırımlarla kendi kendine yeten bir ülke olmak için çalışıyoruz.

Son 22 yılda kaydedilen ilerleme ve yapılan çalışmalar sayesinde tarımsal üretimde dünyanın önde gelen ülkelerinden biri haline geldik. “Bu çalışmaları yürütürken makroyu düşünerek, mikroya göre planlama yaparak politikalarımızı hazırladığımızı bilmenizi isterim” dedi.

Güçlü bir tarım ülkesi olmak için kendilerine büyük hedefler koyduklarını söyleyen Yumaklı, şöyle konuştu: “Bu hedeflere ulaşmak için yerelde yani şehirlerimizdeki altyapıyı güçlendiriyor, en son teknolojilerle donatıyoruz. Bu bağlamda tüm kaynaklarımızı seferber ediyoruz. Bugün modern ahırlarımız, gelişmiş tarım alet ve makinelerimiz var. “Seralar, ürün işleme ve paketleme firmaları, ürün depolama tesisleri gibi yatırımların yanıbaşımızda olması en önemli şey. . Bunun en güzel örneği.” dedi.

Yetkili depolama alanında son 22 yılda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Yumaklı, şunları söyledi: “Tarımsal üretimin öneminin arttığı, üretilen ürünlerin depolanması ve muhafazasının son derece önem kazandığı bir dönemden geçiyoruz. Araştırmalara göre maalesef gıdanın üçte biri hasattan son tüketiciye ulaşana kadar çöpe atılıyor.” “Çöpe gidiyor yani azımsanacak bir miktar değil.” dedi.

Türkiye’de lisanslı depoculuk faaliyetlerinin 2005 yılında Lisanslı Depoculuk Kanunu’nun çıkmasıyla önemli bir ivme kazandığını belirten Yumaklı, şöyle konuştu:

“TMO, ülkemizin kapalı depo açığının giderilmesi, ürünlerin daha sağlıklı koşullarda depolanması ve yetkili depoculuk sisteminin geliştirilmesi amacıyla 2016 yılında belirlenen noktalarda depo kurma sürecini başlatmıştır. Ülkemizde şu anda 223 firmanın Yetkili depolama tesisi faaliyet göstermektedir. Toplam kapasitesi 12 milyon ton olan tesisler.

Hububat, baklagiller ve yağlı tohumların %98’i yetkili depolarda depolanmaktadır. Mal ticaretini tek çatı altında toplayan Türkiye Mahsul İhtisas Borsası’nın 2019 yılında faaliyete geçmesiyle birlikte, yetkili depoculuk sistemi tarımsal ürün ticareti açısından daha da önem kazandı.

Öte yandan Bakanlık olarak yetkili depoların geliştirilmesi konusunda da ciddi destek ve teşvikler sağlamaya devam ediyoruz. Bu bağlamda önemli bir karar aldık. “2025-2027 yıllarında verilecek desteğe ilişkin karar kapsamında, Ticaret Bakanlığınca belirlenen depo kirasının sadece yüzde 75’i Tarım ve Orman Bakanlığımızın destek kapsamına giriyor.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu