Güncel Haberler

“Her yıl kullandığımız doğalgazın yüzde 20’sini depolayacağız”

Bakan Bayraktar, BOTAŞ’ın 50. yıl töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin doğalgaz ve gaz boru hatlarına ilişkin çalışmalarını değerlendirdi. BOTAŞ’ın, Irak ham petrolünü İskenderun Körfezi’ne taşımak amacıyla 15 Ağustos 1974’te kurulduğunu, ham petrol taşıma faaliyetlerini Ceyhan-Kırıkkale, Batman-Dörtyol, Dörtyol-Ceyhan Ham Petrol Boru Hatları ile sürdürdüğünü söyledi.

Bayraktar, şöyle konuştu: “Hazar bölgesinde üretilen petrolün toplam uzunluktaki boru hatlarıyla bugüne kadar 14,5 milyar varil civarında petrolün dünya pazarlarına taşınması amacıyla inşa edilen Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) hattında da görev aldı. 3 bin 382 kilometre” dedi.

BOTAŞ’ın 1986 yılından bu yana doğal gaz ticareti ve taşımacılığı yaptığını vurgulayan Bayraktar, BOTAŞ aracılığıyla 2018 yılında hayata geçirilen TANAP projesiyle Türkiye’ye 28,5 milyar metreküp, TürkAkım projesiyle ise yaklaşık 40 milyar metreküp gaz ulaştırılacağını söyledi. 2020 yılı başından itibaren Rusya’dan sevk edilecek. Tedarikin yapıldığını kaydetti.

Bugün Türkiye’nin 4,6 milyar metreküpü Silivri, 1,2 milyar metreküpü Tuz Gölü depolama tesisinde olmak üzere 5,8 milyar metreküp depolama kapasitesine sahip olduğunu kaydeden Bayraktar, şöyle konuştu: “Toplam 12 milyar metreküp depolama kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz. “Bu sayede ülkemizin her yıl kullandığı doğalgazın yüzde 20’sini ülkemizde depolayabileceğiz.”

Türkiye’nin günlük LNG alım kapasitesi 160 milyon metreküpe ulaştı

BOTAŞ’ın sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminali ve yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi (FSRU) konusunda hatırı sayılır bir kapasiteye sahip olduğunu belirten Bayraktar, şöyle konuştu: “2016 yılında 30 milyon metreküp olan günlük LNG alım kapasitemizi 2016 yılına yükselttik. Bugün 160 milyon metreküp civarında, “Bu sayede Türkiye’nin ihtiyacı olan gazın yarısını sıvılaştırılmış doğalgazdan rahatlıkla temin edebildik.”

Bayraktar ayrıca BOTAŞ’ın, Türkiye’nin yaptığı LNG ve doğalgaz anlaşmaları kapsamında aralarında Azerbaycan, Cezayir ve ABD’nin de bulunduğu 34 ülkeyle doğalgaz ticareti yapan bir şirket haline geldiğini söyledi.

81 ilde 862 yerleşim yerine doğalgaz ulaştırıldı

Türkiye’nin 81 ilinde 862 yerleşim yeri ve 212 civarında organize sanayi bölgesinde doğalgaz kullanıldığını, 72 milyona yakın vatandaşın doğalgaza erişiminin bulunduğunu belirten Bayraktar, Türkiye’nin 20 bin kilometre iletim hattı, 200 bin kilometre dağıtım hattının bulunduğunu vurguladı. çizgiler.

Bayraktar, BOTAŞ’ın sadece gaz ithalatı değil, gaz ihracatı da yapan bir şirket olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Türkiye artık kendi doğal gazını üretiyor, tedarik kaynaklarını çeşitlendirmiş, güçlü altyapısı ve tedarik portföyü sayesinde ihracat kabiliyetine sahip, Bölgesinin ve Avrupa’nın güvenliğini sağlama kapasitesine sahip.” “BOTAŞ, bu anlamda katkı sağlayan öncü bir ülke haline geldi. BOTAŞ’ın 50. yılını kutluyorum.”

BOTAŞ, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı için projeler hayata geçiriyor

BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Abdulvahit Fidan, şirketin 1974 yılında boru hatlarıyla petrol taşımak amacıyla başlayan yolculuğunun, ham petrol ve doğalgaz üretimi, enerji yönetimi, uluslararası projeler, doğalgaz depolama ve doğalgaz depolama işletmeciliğine kadar genişlediğini söyledi. Şirketin sektöründe lider olduğunu ve uluslararası ödüllere layık görüldüğünü ifade etti. yoluna devam ettiğini kaydetti.

BOTAŞ’ın, Bakanlığın belirlediği enerji vizyonu doğrultusunda yeni enerji yüzyılına doğru kararlı adımlar attığını belirten Fidan, kurumun Türkiye’nin enerji bağımsızlığı yolunda enerji güvenliğini sağlayacak hamleleri kararlılıkla hayata geçirdiğini söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu